Ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρότυπα
Κάθε περιβάλλον εργασίας περιλαμβάνει ρίσκα. Από τα κατασκευαστικά εργοτάξια και τις γραμμές παραγωγής σε βιομηχανίες, μέχρι τις κουζίνες στην εστίαση είναι απαραίτητο να προστατεύουμε τους εργαζομένους ενάντια στα ατυχήματα.
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ έχει διαμορφώσει διαχρονικά μία σειρά από ρυθμιστικά πλαίσια γύρω από τα Μ.Α.Π. (Μέσα Ατομικής Προστασίας), θέτοντας υψηλά πρότυπα ασφαλείας και υγείας για τους ευρωπαίους εργαζομένους.
Ορισμός Μ.Α.Π.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), ορίζεται ο εξοπλισμός ή η συσκευή που φοράει ή κρατάει ο εργαζόμενος για προστασία ενάντια σε έναν ή περισσότερους κινδύνους υγείας και ασφάλειας. Αυτοί οι κίνδυνοι προκύπτουν από την επαφή με χημικούς, ραδιενεργούς, φυσικούς, ηλεκτρικούς, μηχανικούς και άλλους παράγοντες. Η χρήση των Μ.Α.Π. επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο από την έκθεση σε αυτούς τους κινδύνους.
Ισχύουσα νομοθεσία
Ο κανονισμός (EU) 2016/425, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 21η Απριλίου και σταδιακά αντικατέστησε την προϋπάρχουσα οδηγία 89/686, αυστηροποίησε το νομικό πλαίσιο γύρω από τα Μ.Α.Π. και έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της ελεύθερης κυκλοφορίας των Μ.Α.Π. εντός της ενιαίας αγοράς. Αποτελεί το πρώτο δεσμευτικό νομικό πλαίσιο αναφορικά με τα Μ.Α.Π.
Βασικά σημεία του νέου κανονισμού:
-Αυστηροποίησε το καθεστώς της πιστοποίησης προτύπων ΕΝ και των τεχνικών προδιαγραφών των Μ.Α.Π.
-Βελτίωσε τον εντοπισμό και τη διαδικασία απόσυρσης επικίνδυνων Μ.Α.Π. από την κυκλοφορία στις ευρωπαϊκές αγορές.
– Έθεσε πιο σαφείς άξονες για τη συμμόρφωση των εμπλεκομένων μερών, δηλαδή των κατασκευαστών, των εισαγωγέων και διανομέων, καθώς και των τελικών χρηστών.
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την ισχύουσα νομοθεσία δείτε ΕΕ Κανονισμός 2016/425 αναφορικά με τα Μ.Α.Π.
Κατηγοριοποίηση των Μ.Α.Π.
Η κατηγοριοποίηση των Μ.Α.Π. είναι εν πολλοίς ίδια με αυτήν που ίσχυε ήδη από την προηγούμενη οδηγία 89/686, και χωρίζει τα Μ.Α.Π. σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο ρίσκου στο οποίο αφορούν.
Κατηγορία Ι
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι ήσσονος, μικρής σημασίας κίνδυνοι (minimal risk). Περιλαμβάνει τα Μ.Α.Π. κατάλληλα για εργασίες χαμηλής επικινδυνότητας. Τα μέσα προστασίας που ανήκουν στην κατηγορία I πρέπει να συνοδεύονται από τη σήμανση CE.
Κατηγορία ΙΙ
Τα Μ.Α.Π. της κατηγορίας αυτής προβλέπονται για εργασίες μεσαίου και μη θανάσιμου ρίσκου (intermediate but nonlethal risk). Τα μέσα προστασίας που ανήκουν στην κατηγορία ΙΙ πρέπει και αυτά να συνοδεύονται από τη σήμανση CE.
Κατηγορία ΙΙΙ
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τα Μ.Α.Π. που σχεδιάζονται με γνώμονα την προστασία από κινδύνους που προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στη ζωή και την υγεία (irreversible damage to life or health). Με την ισχύ του νέου κανονισμού 2016/425 έγινε ανακατηγοριοποίηση ορισμένων κινδύνων, οι οποίοι προστέθηκαν στην κατηγορία ΙΙΙ. Συγκεκριμένα, κίνδυνοι που σχετίζονται με επιβλαβή βιολογικά αέρια, επιβλαβείς θορύβους, κοψίματα από αλυσοπρίονο χειρός, τραύματα από σφαίρες και μαχαίρι, τζετ υψηλής πίεσης, καθώς και με τον πνιγμό, ανήκουν πλέον στην κατηγορία ΙΙΙ. Τα μέσα προστασίας της κατηγορίας ΙΙΙ είναι απαραίτητο για τον παραγωγό ή τον έμπορο να τα πιστοποιεί σε εγκεκριμένο από την Ε.Ε. εργαστήριο.
Πιστοποίηση CE
Εάν τα αποτελέσματα από το εγκεκριμένο εργαστήριο είναι θετικά τότε ο παραγωγός είναι ελεύθερος να βάλει το εικονόσημα CE στα Μ.Α.Π μαζί με τη συγκεκριμένη προδιαγραφή – πρότυπο ΕΝ βάσει των κανονισμών της Ε.Ε. Η σήμανση αυτή αποτελεί απόδειξη συμμόρφωσης του προϊόντος με την ενωσιακή νομοθεσία και τα συμπεφωνημένα πρότυπα.
Επίσης θα πρέπει να εμπεριέχεται στη συσκευασία του προϊόντος ένα εγχειρίδιο όπου θα αναγράφονται οι οδηγίες χρήσης ,συντήρησης, αποθήκευσης, πλυσίματος ,ημερομηνία λήξης ,επεξήγηση προδιαγραφών και τέλος οι δοκιμές που έχουν υποστεί.
Η διαδικασία ελέγχου γίνεται είτε βάσει της ενότητας C2, είτε της ενότητας D του κανονισμού 2016/425.
Πιστοποιητικό συμμόρφωσης
Όλα τα Μ.Α.Π. που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πλέον, βάσει του νέου κανονισμού, να συνοδεύονται από πιστοποιητικό συμμόρφωσης (Declaration of Conformity DoC), υπογεγραμμένο από τον σχετικό κατασκευαστή. Tο πιστοποιητικό αυτό πρέπει να είναι διαθέσιμο για τουλάχιστον 10 χρόνια μετά την πώληση και του τελευταίου τεμαχίου στην αγορά.
Για παράδειγμα, ένα πιστοποιητικό συμμόρφωσης για ένα συγκεκριμένο γάντι για επαφή με τρόφιμα και επαφή με χημικά πρέπει να έχει σαφείς αναφορές στις σχετικές με τα πρότυπα αυτά νομοθεσίες.
Χρήση των Μ.Α.Π.
Ήδη από την Οδηγία 89/656 αναφορικά με τη χρήση των Μ.Α.Π. υπάρχουν σαφείς αναφορές στις υποχρεώσεις του εργοδότη ως προς την προστασία των εργαζομένων, ο οποίος οφείλει να:
i) Διαλέγει τον ανάλογο εξοπλισμό που ταιριάζει στη συγκεκριμένη εργασία
ii) Να ελέγξει αν τα Μ.Α.Π. λειτουργούν κανονικά
iii) Να ελέγξει εάν ο εξοπλισμός είναι σύμφωνος με τα ευρωπαϊκά πρότυπα
iv) Να ενημερώνει το προσωπικό ικανοποιητικά για όσα αφορούν τη συντήρηση και την αποθήκευση των προϊόντων
v) Να ελέγχει τακτικά τη κατάσταση των Μ.Α.Π. έτσι ώστε να τον ανανεώνει όποτε χρειάζεται
vi) Να ενημερώνει τους χρήστες για τον ακριβή τρόπο και προορισμό του εξοπλισμού ασφαλείας
vii) Να εξηγεί στους χρήστες των προϊόντων για ποιες ακριβώς εργασίες αντιστοιχεί ο ανάλογος εξοπλισμός
viii) Να εξηγεί στους χρήστες των προϊόντων πώς να τα χρησιμοποιούν σωστά και να το επαναλαμβάνει όποτε κρίνει ότι είναι απαραίτητο
Αν θέλετε να αναβαθμίσετε και εσείς τις συνθήκες ασφαλείας των εργαζομένων σας, θα χαρούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας δώσουμε λύσεις.